Web Analytics Made Easy - Statcounter

عصر ایران؛ مهرداد خدیر- «هنرمند واقعی در تنهایی زندگی می کند. صدری، تنها و ساکت بود و نور می افشاند. عاشق چخوف و اکبر رادی بود و با او دربارۀ تنهایی و سکوت، صحبت می کردیم.»

اینها سخنان اکبر زنجان پور بازیگر و کارگردان تئاتر در آیین تشییع صدرالدین شجره صداپیشه و هنرمند فقید است. مراسم، دیروز دوم تیر 1397 انجام شد و اکنون، صدرالدین شجره یا چنان که دوستانش می خواندند «صدری» در زیر خاک خفته و با هفت هزار سالگان سر به سر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



شجره را خیلی ها نمی شناختند و از این رو تا چهارشنبه شب و هم زمان با بازی ایران و اسپانیا در جام جهانی روسیه، خبر درگذشت او منتشر شد برخی تصور کردند محمد رضا شجریان چهرۀ نام دار موسیقی ایرانی درگذشته است. این اشتباه را کانال خبری یک روزنامۀ حرفه ای هم مرتکب شد و لابد تصور می کردند باید سرعت به خرج دهند و «شجره» را «شجریان» پنداشتند!

جان کلام دربارۀ مجری و گویندۀ متفاوت و باسواد رادیویی همان است که از زبان آقای زنجان پور نقل شد و برای کسانی که اکبر رادی را می شناسند همان تشبیه کافی است تا بدانند صدرالدین شجره چگونه زندگی می کرد.

با این که سخنان قابل تأمل و متفاوتی در مراسم تشییع پیکر هنرمند فقید شنیدیم و در واقع در خبرها خواندیم اما احساس می کنم حق مطلب دربارۀ او ادا نشده و چه بسا بسیاری تصور کنند او تنها یک گوینده بود و نهایت این که چهره ای کناره جو بود و از قیل و قال دنیا سهراب وار دور و درباره تخصص های او ندانند.

چون بیم آن دارم فرصت یادکرد از کف برود بی مناسبت نمی بینم بخشی از مطلب خودم در روزنامۀ شرق (هفتم اردیبهشت 1391) درباره او را نقل کنم.

6 سال قبل شرق، پنج شنبه ها ضمیمه ای منتشر می کرد و نویسندۀ این سطور هر هفته دو «چهره» را در زمینه های مختلف معرفی می کردم.

در شماره ای که هفتم اردیبهشت 1391 منتشر شد یکی از دو چهره را به صدرالدین شجره اختصاص دادم و نوشتم:
«یک شبکۀ تلویزیونی داخلی که به قاعده باید مهجور می ماند اما نمانده سراغ جنبه های روان شناختی در ادبیات نمایشی رفته و احساس اصالت و هویت و نجابت را تازه کرده است.

خاصه هنگامی که اجرا را به صدای آشنای رادیویی سپرده اند. صدر الدین شجره به نسل دوم رادیویی ها تعلق دارد. پس از گویندگان و صاحبان صدایی چون اکبر مشکین، رامین فرزاد و سبکتگین سالور.

با این که در رومانی دندان‌پزشکی خوانده و در ایران دندان‌سازی اما گویندگی را از سر عشق برگزیده و از معدود دارندگان درجۀ "مستر کنترل" است. امکانی که پیش از انقلاب برای او فراهم آمد و در اصطلاح رادیویی ها می گویند "ام. سی" دارد. آمیزه ای از فن بیان خوب، توانایی در بداهه پردازی، فرهنگ غنی واژگان و اطلاعات عمومی و مهم تر از همه حس مثبتی که منتقل می کند.

انتخاب صدرالدین شجره به عنوان چهرۀ هفته در حالی که صدای او آشناست اما چهرۀ چندان شناخته شده ای برای عموم نیست برای آن است که بدانیم اگر مجری در این حد باشد باز می توان پای برنامه ای نشست. آیا سطح توقع خود را پایین آورده ایم و از این که مجری و گوینده را در برنامه ای در حد استاندارد ببینیم به وجد می آییم و انگارنه انگار که این استثنا عجیب نیست. آنچه قاعده و قالب و غالب شده و چون سوهان، روح و روان ما را می ساید عجیب است.»

شگفتا که از 6 سال قبل که این مطلب را نوشتم و منتشر شد و تا هنگام مرگ، صدرالدین شجره حضور و ظهور چندانی نداشت و همان ها که قبل تر می شناسندش می شناختندش.

در روزهایی که از در و دیوار صدا و سیما هشتگ و ستاره و مربع می‌بارد و همه در حال بخت آزمایی و قرعه کشی‌اند یاد گوینده و صداپیشه ای با سواد که از جنس فرهنگ و هنر بود «خویش کاری» - وظیفه- هر کسی است که از امکان رسانه ای برخوردار است.

افسوس‌ها به جای خود اما نگاهی به شرکت‌کنندگان در مراسم وداع با صدرالدین شجره نشان می‌دهد که عرصه خالی نیست و هنر نمایش هم‌چنان از هنرمندان اصیل و دور از قیل و قال بازار بهره می‌برد و اگربعضا و نه همه برای گذران زندگی در فیلم هایی کمتر هنری هم بازی کنند اما تا فرصت، دست می‌دهد در آثار خلاقه نیز هنر نمایی می‌کنند.

در این نام ها که در آیین وداع با مرحوم صدری حاضر بودند درنگ کنیم احساس می‌کنیم می توان همچنان امیدوار بود: اکبر زنجان پور، میکاییل شهرستانی، بهزاد فراهانی، فریبا متخصص، حسن فتحی و سهیل محمودی....

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: صدرالدین شجره اکبر زنجان پور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۳۸۵۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقابله با سیل با بام‌های سبزآبی اسفنجی آمستردام

آمستردام میزبان ۴۵ هزار متر مربع سقف سبز آبی است که آب باران را جذب می‌کنند، مانع از بروز سیل می‌شوند و به ساکنان ساختمان اجازه می‌دهند تا از آب برای آبیاری گیاهان و شستشوی سرویس‌های بهداشتی استفاده کنند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، آمستردام بیشتر به علت کانال‌های آبی‌اش در دنیا معروف است اما در واقع باید بدانید که بسیاری از آبراه‌های آن نه روی سطح زمین بلکه بالای سر شما واقع هستند. حدود یک دهه است که بام‌های سبز بین برنامه‌ریزان شهری از محبوبیت ویژه‌ای برخوردار شده‌اند اما آمستردام گام را فراتر نهاده و این سقف‌های سبز را با کانال‌های آبی برای جذب آب باران ترکیب کرده است تا تاب‌آوری شهر را افزایش دهد.

یکی از پروژه‌های شبکه پشت‌بام‌های هوشمند، نوآورانه و سازگار با آب و هوای این شهر بیش از ۹ هزار متر مربع (۱۰۰ هزار فوت مربع) از سقف‌های آمستردام را پوشش می‌دهد که هشت هزار متر مربع آن تنها بر فراز مجتمع‌های مسکونی اجتماعی واقع شده است. در سطح شهر، پوشش بام سبزآبی حتی وسیع‌تر است و بیش از ۴۵ هزار متر مربع را شامل می‌شود.

در این شهر مفهوم شهر اسفنجی نیز به طور فزاینده‌ای محبوبیت دارد به طوری‌که برنامه‌ریزان، فضاهای سبز ویژه‌ای را طراحی می‌کنند که آب باران سطح شهر را جمع‌آوری می‌کنند و به این ترتیب مانع از بروز سیل می‌شوند اما یک چالش بزرگ با شهرهای اسفنجی این است که بخش زیادی از یک منطقه شهری تنها خیابان‌ها نیست بلکه به همان وسعت پشت‌بام وجود دارد. به همین علت، آمستردام برای حل این مشکل، سیستم پشت‌بام‌های اسفنجی را نیز اجرا کرده است.

این سیستم به صورت لایه‌ای کار می‌کند؛ در سطح اول گیاهان مناسب آب‌وهوای آمستردام مانند ترکیبی از خزه‌ها، درختچه‌ها و سرخس‌ها کاشته می‌شوند. زیر این لایه گیاهی، یک سطح فیلتردار وجود دارد که از ورود خاک به لایه بعدی جلوگیری می‌کند و در نهایت، آخرین لایه برای جلوگیری از نفوذ آب و ریشه‌های گیاه به سقف واقعی در نظر گرفته شده است.

سطح آب در این سقف‌های سبزآبی توسط یک شیر هوشمند مدیریت می‌شود؛ اگر پیش‌بینی‌ها نشان دهد که طوفانی در راه است، سیستم آب ذخیره‌شده را از پشت‌بام قبل از موعد آزاد می‌کند. به این ترتیب، زمانی که باران می‌بارد، سقف دوباره پر می‌شود، یعنی آب باران کمتری وارد ناودان‌ها و فاضلاب‌های اطراف می‌شود. به عبارت دیگر سقف تبدیل به اسفنجی می‌شود که در صورت نیاز می‌توان آن را فشرد و خالی کرد.

فراتر از مزایای شهر اسفنجی، سقف‌های سبزآبی می‌توانند طبقات بالای ساختمان‌ها را خنک کنند. با وجود گیاهان بومی نیز این سقف‌های سبز می‌توانند غذای حشرات گرده‌افشان را فراهم کنند و اکوسیستم شهری را زنده نگه دارند.

کد خبر 749984

دیگر خبرها

  • انتقال عجیب ستاره یووه به منچستریونایتد (عکس)
  • کاروان حجاج استان سمنان در مسجد شجره
  • سیره امام صادق (ع) برای روزگار فعلی ما پند‌های مهم دارد
  • روزگار سیاه فوتبال خوزستان، تیره‌تر از رنگ نفت؛ محکوم به سقوط!
  • مقابله با سیل با بام‌های سبزآبی اسفنجی آمستردام
  • راهیابی دو اثر از رادیو کیش به مرحله نهایی سومین جشنواره ملی پژواک
  • منش طلبگی | الماس گرانبهای روحانیت
  • دیدار نماینده ولی فقیه در خوزستان با مردم شادگان +فیلم
  • یک برنامه رادیویی مرا به زندگی برگرداند
  • ماجرای پاکت قهوه‌ای پول چیست؟/ دارودسته باعث پیشرفت آدم‌ها است!